Krystallsyken, eller godartet paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en vanlig og ufarlig form for svimmelhet som skyldes små krystaller (otolitter) som har løsnet i det indre øret og havnet i en av buegangene der de ikke skal være.
Det indre øret har små sanseceller som registrerer bevegelse og balanse. Når krystallene havner i buegangene, reagerer øret feil på bevegelser, og hjernen får blandede signaler – noe som fører til svimmelhet, spesielt når du beveger hodet i visse retninger (f.eks. når du legger deg bakover, snur deg i senga, eller bøyer hodet fremover).
Symptomer:
- Kortvarig, intens svimmelhet (typisk varer noen sekunder til et minutt)
- Svimmelheten utløses av spesifikke hodebevegelser
- Kvalme (noen ganger oppkast)
- Ustøhet etter anfallet
Behandling
Det finnes ingen medisiner som kurerer krystallsyken, men den kan ofte behandles med enkle manøvrer som får krystallene på plass igjen. Den mest kjente er Epleys manøver – en serie hode- og kroppsstillinger som en kiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med og som du får i øvelse i å gjøre hjemme etterpå. For å få effekt ut av behandlingen så gjøres det tester for å finne ut i hvilken buegang krystallen har havnet i for å vite hvilken øvelse som bør gjøres for å få krystallen på plass igjen.
Mange blir friske etter én eller noen få behandlinger. Men den kan komme tilbake, men kan da behandles på nytt igjen.